Albo ta zagadka ma ukryte szufladki, albo Iros chce się nami zabawić "Koty nie uznają za elokwentnego nikogo, kto nie potrafi miauczeć" - Marie von Ebner-Eschenbach
1. Jest rozwiązywalna
2. Gaja jeden punkt dla Ciebie
3. Zawsze jestem chętny do zabawy U pewnego gościa ze Spały
wiersze nigdy rymu nie miały.
Gdy pytano go czemu,
odpowiadał każdemu:
bo ja zawsze bym chciał zmieścić w ostatniej linijce tyle słów, ile by się dało.
Mogli by mieć 3 i 3 i 8 ,ale to najmłodszy lubi czekoladę ,więc mają 6,6 i 2 lata bo suma wieku to 14 ....Tak? Błogosławiony ten,co nie mając nic do powiedzenia,nie obleka tego faktu w słowa...Julian Tuwim.
A no tak, macie rację, nie przemyślałam. Wiadomo, że suma okien nie może być jakaś bardzo duża... A znowu możliwości z iloczynem 72 nie jest też tak dużo.. Ale po czym Gaja poznałaś, że dwoje to bliźniaki? Przecież najmłodszy to najmłodszy, niezależnie od tego, czy jego starsi bracia to bliźniacy czy nie.
"Koty nie uznają za elokwentnego nikogo, kto nie potrafi miauczeć" - Marie von Ebner-Eschenbach
Gaja ukłony, oklaski i wyrazy szacunku.
Rzeczywiście jego synowie mają 2 lata, 6 lat i 6 lat.
Dlaczego?
Wszystkie możliwe iloczyny liczb równe 72 to: 1,1,72, 1,2,36, 1,3,24, 1,4,18, 1,6,12, 1,8,9, 2,2,18, 2,3,12, 2,4,9, 2,6,6, 3,3,8, 3,4,6. (przynajmniej ja więcej nie znalazłem)
Odpowiednie sumy tych liczb to: 74, 39, 28, 23, 19, 18, 22, 17, 15, 14, 14, 13.
Jeżeli po podpowiedzi, że jest ona równa liczbie okien nie wiedział więc wchodzą w grę tylko dwie 14. W każdej innej liczbie okien już by wiedział bo się nie powtarzają.
Pozostają dwie możliwości 2,6,6 i 3,3,8. Po podpowiedzi, że jest najmłodszy syn pozostaje tylko ta pierwsza 2,6,6. (Darujmy sobie, że w przypadku bliźniaków i tak któryś musiał wyskoczyć jako pierwszy) U pewnego gościa ze Spały
wiersze nigdy rymu nie miały.
Gdy pytano go czemu,
odpowiadał każdemu:
bo ja zawsze bym chciał zmieścić w ostatniej linijce tyle słów, ile by się dało.